Bridgestone ontwerpt en produceert al meer dan 70 jaar lang grondverzetbanden. Gedurende deze periode heeft het bedrijf een leidende marktpositie opgebouwd en levert het vandaag de dag een volledig assortiment aan grondverzetproducten en diensten voor mijnbouw, bouwnijverheid, wegenbouw en havenwerken voor klanten over de hele wereld.

De OTR-afdeling (Off-the-Road) van Bridgestone heeft sinds 1989 apart geopereerd van de activiteiten op het gebied van personenauto's en vrachtwagens/bussen. Hierdoor kon Bridgestone zich sterker op het OTR-marktsegment richten dan de meeste andere fabrikanten en een divers aanbod aan producten voor specifieke doeleinden ontwikkelen, waarmee wordt voldaan aan de wereldwijde vraag naar constant hoogwaardige banden.

Toonaangevende technologieën

Dankzij de huidige specialistische software kan Bridgestone banden op een andere manier ontwikkelen. Het gedrag van de band onder verschillende omstandigheden wordt gesimuleerd, waardoor uiterst duurzame banden kunnen worden geproduceerd. Deze benadering vereenvoudigt ook de ontwikkelingsprocessen en verkort de ontwikkelingstijd.

Tegelijkertijd is Bridgestone kennis over banden op moleculaire niveau blijven verzamelen om de mengverhouding en reactie tussen koolstof, silica en rubber te helpen optimaliseren. Deze wetenschap heeft niet alleen geleid tot de ontwikkeling van milieuvriendelijkere banden - met name Bridgestone's Ecopia-banden voor personenauto's en bedrijfswagens die zorgen voor een lager brandstofverbruik dankzij een lagere rolweerstand zonder dat dit ten koste gaat van de totale prestaties van de banden - maar heeft ook met succes de levensduur van het profiel van grondverzetbanden verlengd. Bridgestone is met zijn nieuwste technologieën en vaardigheid om te zorgen voor optimale compound-samenstellingen in staat om verschillende bandenspecificaties te ontwikkelen die geschikt zijn voor specifieke tonkilometer per uur-vereisten.

Het bedrijf blijft ook fors investeren in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van OTR-banden om de kwaliteit en prestaties van de producten te verbeteren. In de fabrieken van Bridgestone worden bijvoorbeeld geavanceerde technologieën zoals röntgenstralen en supersonische controle-apparaten toegepast om de kwaliteit van de banden te garanderen.

Productiestijging van grotere OTR-banden voor mijnbouw

De OTR-banden van Bridgestone worden geproduceerd in de Bridgestone-fabrieken in Shimonoseki, Hofu en Kitakyushu in Japan. De toegenomen wereldwijde industriële productie, de laatste jaren vooral in Azië, heeft geleid tot een grotere vraag naar ontgonnen en gedolven mineralen. Dit heeft een toename in de vraag naar mijnbouwvoertuigen tot gevolg gehad. Supergrote vrachtwagens met een hoog laadvermogen van maximaal 400 ton zijn sterk in aantal toegenomen.

Kitakyushu, geopend in 2009, werd gebouwd om aan deze wereldwijde groeiende vraag naar grote en supergrote OTR-banden te voldoen waaraan Shimonoseki, op dat moment de grootste OTR-bandenfabriek ter wereld, niet langer aan kon voldoen.

Zo zal ook de nieuwe fabriek in Aiken County (South Carolina, VS) die momenteel wordt gebouwd helpen om aan de groeiende vraag te voldoen naar grote en supergrote OTR-banden voor de mijnbouw en winning van delfstoffen in de VS. In de toekomst blijft Bridgestone werken aan een productiesysteem waarmee snel op de veranderingen in de vraag vanuit de markt kan worden ingespeeld en klanten snel kan voorzien van hoogwaardige producten.